Cukry proste czy substancje słodzące

Odpowiedź na to pytanie zależy od indywidualnych preferencji, stylu życia i nawyków żywieniowych. 

Cukry, tak jak każdy inny składnik odżywczy czy produkt żywnościowy, mogą stanowić część zróżnicowanej diety, gdy spożywane są z umiarem i zgodnie z indywidualnymi potrzebami fizjologicznymi człowieka.

Należy pamiętać, że oprócz zbilansowanej diety, w kontekście zachowania prawidłowego stanu zdrowia ważny jest również aktywny styl życia. Kluczowe znaczenie dla utrzymania prawidłowej masy ciała ma bowiem zachowanie równowagi energetycznej, na którą składa się suma kalorii spożytych w różnych produktach (w tym również tych dostarczanych przez cukry), oraz tych wydatkowanych w procesie podstawowej przemiany materii i w ramach aktywności fizycznej.

Osoby borykające się z problemem nadwagi i otyłości oraz które nie chcą rezygnować z doznania słodkiego smaku, mogą w swoich codziennych wyborach wspierać się produktami słodzonymi niskokalorycznymi substancjami słodzącymi. O ich znaczeniu i roli przeczytasz tutaj.