Sukraloza (E955)
Rok odkrycia: 1976
Wskaźnik słodkości: 500–600 razy słodsza od cukrów
NIE ZAWIERA KALORII
ZATWIERDZONY DO STOSOWANIA
Szeroko zakrojone badania wskazują na bezpieczeństwo sukralozy i potwierdzają, że jej spożywanie przez ludzi jest bezpieczne.
Sukraloza jest wytwarzana z sacharozy (cukru stołowego), w związku z czym ma podobną do niej strukturę.
Dopuszczalne dziennie spożycie (ADI) na terenie Unii Europejskiej zostało ustalone na poziomie do 15 mg na kg masy ciała. Dla osoby dorosłej, która nie spożywa sukralozy z innych źródeł, ilość ta odpowiada wypijaniu 12 standardowych szklanek o pojemności 250 ml napoju bezalkoholowego słodzonego sukralozą w najwyższej dopuszczalnej ilości codziennie przez całe życie. Napoje bezalkoholowe często zawierają sukralozę w ilościach niższych niż maksymalnie dozwolone.
Sukraloza jest składnikiem słodzików stołowych oraz różnych produktów spożywczych, takich jak przetworzone owoce, napoje, guma do żucia, fermentowane napoje mleczne z dodatkami smakowymi, lody, desery i sosy sałatkowe.