Acesulfam K (950)
STOSOWANY W EUROPIE OD 1983 R.
Wskaźnik słodkości: 150–200 razy słodszy od cukrów
NIE ZAWIERA KALORII
ZATWIERDZONY DO STOSOWANIA
Szeroko zakrojone badania wskazują na bezpieczeństwo acesulfamu K i potwierdzają, że jego spożywanie przez ludzi jest bezpieczne. Został on dopuszczony do stosowania w Unii Europejskiej oraz w ponad 100 innych krajach, w tym w Stanach Zjednoczonych, Japonii, Szwajcarii, Norwegii, Kanadzie czy Australii.
Dopuszczalne dziennie spożycie (ADI) na terenie Unii Europejskiej zostało ustalone na poziomie 0–9 mg na kg masy ciała. Dla osoby dorosłej, która nie spożywa acesulfamu K z innych źródeł, ilość ta odpowiada wypijaniu 6 standardowych szklanek o pojemności 250 ml napoju bezalkoholowego słodzonego acesulfamem K w najwyższej dopuszczalnej ilości codziennie przez całe życie. Napoje bezalkoholowe często zawierają acesulfam K w ilościach niższych niż maksymalnie dozwolone.
Acesulfam K jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym w szerokiej gamie produktów, obejmującej m.in. napoje bezalkoholowe, słodziki stołowe, nektary owocowe, fermentowane napoje mleczne z dodatkami smakowymi, desery, słodycze, lody i sosy.