Cyklaminiany (E952)
Rok odkrycia: 1937
Wskaźnik słodkości: 30-50 razy słodsza od cukrów
NIE ZAWIERA KALORII
ZATWIERDZONY DO STOSOWANIA
Chemicznie cyklaminiany to sole sodowe kwasu cyklaminowego. U niektórych osób (od 7 do 11 % populacji), cyklaminian jest przekształcany przez bakterie jelitowe do cykloheksyloaminy. Ilość cykloheksyloaminy, która jest wchłaniana i metabolizowana w organizmie jest sprawą indywidualną.
W związku z powyższym, ADI dla cyklaminianu jest ustalone na podstawie oceny bezpieczeństwa cykloheksyloaminy.
Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) dla cyklaminianów zostało ustalone na poziomie 7 mg / kg masy ciała dziennie.
W wysokich stężeniach, cyklaminian ma gorzki posmak, dlatego też często używany jest w połączeniu z sacharyną.
Cyklaminiany używane są przy produkcji produktów takich jak: napoje bezalkoholowe, w tym napoje dla sportowców, fermentowane napoje mleczne z dodatkami smakowymi, owoce i warzywa w puszkach lub w słoikach, dżemy, produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao i desery.