Aby powstrzymać lub zapobiegać przybieraniu na wadze, należy skupić się zarówno na zmniejszeniu poboru energii, jak i na zwiększeniu wydatku energetycznego. Stosowanie niskokalorycznych substancji słodzących jest jednym ze sposobów pomocy konsumentom w ograniczeniu ilości spożywanej przez nich energii. Tabela poniżej zawiera porównanie wartości energetycznej przykładowych produktów żywnościowych słodzonych cukrem oraz ich odpowiedników słodzonych niskokalorycznymi substancjami słodzącymi.
Większość badań dotyczących roli niskokalorycznych substancji słodzących w kontroli masy ciała wykazała, że zastąpienie żywności i napojów w diecie ich odpowiednikami o obniżonej kaloryczności może prowadzić do obniżenia kaloryczności całkowitej diety. Niskokaloryczne substancje słodzące dają konsumentom możliwość delektowania się słodkim smakiem bez zwiększania kaloryczności diety. Niskokaloryczne substancje słodzące, zarówno jako składniki żywności i napojów, oraz jako słodziki stołowe, mogą pomóc konsumentom w prawidłowym zbilansowaniu energetycznym ich diety oraz w ograniczeniu spożycia cukru.
Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością, Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny i Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła rekomendują konsumentom i lekarzom zwracanie uwagi na wartość energetyczną produktów. W odniesieniu do produktów, w których cukier zastąpiono substancjami słodzącymi ich wartość energetyczna powinna być mniejsza lub co najwyżej równa wartości energetycznej produktu podobnego. Zatem mimo modyfikacji dotyczącej zastosowania substancji słodzącej, niektóre z produktów mogą nadal mieć stosunkowo wysoką wartość energetyczną, np. wynikającą z zawartości tłuszczu, i przyczyniać się do przyrostu masy ciała, a przez to pogarszać kontrolę glikemii.
Tabela 1. Różnice wartości energetycznej produktów żywnościowych zawierających cukier lub niskokaloryczne substancje słodzące:
Rodzaj produktu |
Ilość kalorii (produkt zawierający cukier) |
Ilość kalorii (produkt zawierający niskokaloryczne substancje słodzące) |
Napój bezalkoholowy typu Cola (330 ml) |
139 kcal |
< 1 kcal |
Napój owocowy (250 ml) |
100 kcal |
27 kcal |
Jogurt pitny (250 ml) |
180 kcal |
105 kcal |
Galaretka malinowa (100 g) |
80 kcal |
5 kcal |
Napar z kawy/herbaty słodzony |
20 kcal (1 łyżeczka [5g] od herbaty) |
1 kcal (1 tabletka słodzika stołowego) |