Aspartam (E951)
STOSOWANY W EUROPIE OD 1983 R.
Wskaźnik słodkości: 150–200 razy słodszy od cukrów
4 KALORIE NA 1 GRAM
ZATWIERDZONY DO STOSOWANIA
Aspartam jest jednym z najdokładniej przebadanych składników. Ponad 200 badań potwierdza jego bezpieczeństwo, w tym najnowsza Naukowa Ocena Ryzyka EFSA z 2013 roku.
Dopuszczalne dziennie spożycie (ADI) na terenie Unii Europejskiej zostało ustalone na poziomie 40 mg na kg masy ciała. Dla osoby dorosłej, która nie spożywa aspartamu z innych źródeł, ilość ta odpowiada wypijaniu 16 standardowych szklanek o pojemności 250 ml napoju bezalkoholowego słodzonego aspartamem w najwyższej dopuszczalnej ilości codziennie przez całe życie. Napoje bezalkoholowe często zawierają aspartam w ilościach niższych niż maksymalnie dozwolone.
Aspartam składa się z dwóch naturalnie występujących aminokwasów (fenyloalaniny i kwasu asparaginowego ) połączonych metanolem. Składniki te powszechnie występują w naturze, w tym w jajkach i pomidorach.
Osoby z chorobą dziedziczną, fenyloketonurią (PKU), powinny unikać spożywania fenyloalaniny, która znajduje się w aspartamie. Prawo europejskie wymaga, aby na produktach spożywczych i napojach zawierających aspartam jasno wskazywać zawartość fenyloalaniny.