Niskokaloryczne substancje słodzące a chorzy na cukrzycę

Zgodnie z ostatnimi danymi opublikowanymi Międzynarodowe Towarzystwo Diabetologiczne szacuje się, że w Europie w 2015 roku około 59,8 milionów osób w wieku 20–79 lat cierpiało na cukrzycę. Kolejne 31,7 milionów osób, tj. 4,8% dorosłych w wieku 20–79, to osoby, które mają zaburzenia tolerancji glukozy i są narażone na zachorowanie na cukrzycę. Przewiduje się, że do roku 2040 w regionie Europy będzie 71,1 mln dorosłych chorych na cukrzycę.

Ponieważ niskokaloryczne substancje słodzące nie wpływają na poziom insuliny i glukozy we krwi, ich znaczenie w diecie osób chorych na cukrzycę jest niezaprzeczalne. Niskokaloryczne substancje słodzące oferują chorym na cukrzycę przyjemność z odczuwania słodkiego smaku produktów spożywczych i napojów, nie podnosząc stężenia glukozy we krwi. Produkty żywnościowe i napoje wyprodukowane przy użyciu substancji słodzących są odpowiednie dla chorych na cukrzycę, a dodatkowo są im pomocne w kontrolowaniu masy ciała.